Връчен бе "Знакът за качество" на Съвета на Европа на Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в Стара Загора

На официална церемония във Вторник, 16.05.2017г. бе връчен Знакът за качество на Съвета на Европа на Международния младежки център за работа с деца и младежи в риск в Стара Загора. Той е първият, който бе изграден в България по проект  финансиран чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Старозагорският център е и първият у нас и 8-ми в Европа, получил най-високото европейско отличие.
Знакът за качество е валиден в рамките на 3 години, считано от 1 януари 2017 г. Високото отличие връчи на директора на Центъра Весела Марева Гордана Бержан -изпълнителен директор на Европейски младежки център Будапеща.
Гордана Бержан обясни, че Съветът на Европа е най-старата организация в Европа, която работи за междукултурно сътрудничество. Целта й е да бъде насърчено спазването на човешките права, демокрацията и върховенството на закона – ценности, които са в основата на толерантното общество. Само по този начин, с участието на младежите, може да се постигне желаното активно гражданско общество.
Решението,  сградата на бившото кино „Жельо Диманов“ да бъде преобразена и да бъде изграден Международен младежки център, е взето през първия мандат на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Благодарение на Общинския съвет, това предложение е прието веднага, с което се създава възможност да се кандидатства по проект и да се изгради центъра. Специални благодарности бяха изказани от г-жа Иванка Сотирова – Зам. Кмет на Община Стара Загора на всички, които подкрепиха и приемането на решение за 10-годишна устойчивост на проекта.
Целта от самото начало на всички от екипа на центъра бе да се достигне до този европейски знак за качество. Само, когато има обединеност към кауза, работата върви, ето, това е факт“, каза в приветствието си към събралите се младежи зам.-кметът. „Днес, благодарение на неуморната работа на всички от екипа на ММЦ, както и на общинската администрация, имаме добрата комуникация и изградена структура между центровете в България, както и в Европа“, обяви още по време на събитието Иванка Сотирова.
Убедена съм, че всички дейности, които изпълнява Центъра, ще продължат да се движат напред и да се обогатяват. Важно е младите хора да бъдат приобщени и да имат различни посоки за развитие – тук е мястото, където те получаваха и ще продължават да получават подкрепа“, завърши зам.-кметът на Стара Загора.
От своя страна, г-жа Гордана Бержан се чувстваше в свои води сред празнуващите събитието младежи. С гордост тя връчи Знака за качество на Съвета на Европа на Международния младежки център. „
Без съмнение това, което се случва в  Стара Загора, е важен момент от развитието на младежките политики в Европа. Виждам тук вложени много труд, усилия и вдъхновение, които се отблагодаряват“, подчерта г-жа Гордана Бержан.
Отличия за подкрепата и усилията за изграждане на Младежкия център в Стара Загора получиха кметът на общината Живко Тодоров, както и зам.-кметът Иванка Сотирова. Благодарност, чрез специална грамота, бе изразена и към началника на общинския отдел „Образование“ Пенка Чавдарова, началника на отдел „Евроинтеграция и международни връзки“ Георги Симеонов и към екипа на Международния център
На събитието присъстваха още зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на Общината Делян Иванов, председателят на ПК по култура, туризъм и вероизповедания Милена Желева, общински съветници, зам. областният управител Петя Чакърова, народният представител Радостин Танев, екипът на проекта за изграждане на Международния център, както и представители на различни държавни и местни институции.

снимки на: https://www.facebook.com/pg/InternationalYouthCenterStaraZagora/photos/?tab=album&album_id=1512089832147978